maanantai 4. joulukuuta 2017

Joulukalenterinluukku 4. Selkäkipu osana elämää

Monilla nykyajan nuorilla on selkäkipuja, kuten myös itselläni ollut jo neljä vuotta. Se ei enää niinkään yleisesti vaivaa, vaan kun joutuu tekemään jotain raskaampaa tai missä selkä on kovilla. Ratsastuksen alkuajoilla halusin kengittäjäksi, koska niillä on hyvä palkka ja siinä saa olla tekemisissä hevosten kanssa. Selkävamman myötä olen sitten unohtanut kengittäjän työn, sillä jo pelkkä neljän kavion puhdistus aloittaa selkäkivun.


Mistä sitten selkäkipu sai alkunsa ja milloin se alkoi parantua?

Jouluna 2013, kun kaverini kanssa olimme urheilemassa kuusi tuntia putkeen. Olimme koulun liikuntasalissa, joten teimme kaikennäköisiä temppuja. Loppuajasta oikeanpuolen alaselkään alkoi sattua, eikä kipu ole lähtenyt vieläkään. Vuonna 2014 aloimme käymään kaverimme tallilla, jossa oli lämminveritamma Piitu, saksanratsuponiruuna Jojo ja shetlanninponiruuna Martti. Ratsastin selkäkivusta huolimatta.


Sitten kuvioihin ilmestyi lämminveritamma Lulu, josta tuli suosikkini. Ensimmäinen ratsastuskertani Lululla oli maastossa. Tammalla oli aika pompottavat askeleet, siihen nähden, kun olin ratsastanut aika vähän. Selkääni sattui todella paljon kyseisellä maastoreissulla ja joissakin kohdin niin paljon, että taju meinasi lähteä. Silti päättäväisenä ravasin ympyrällä. Välillä saatoin itkeä matkan aikana, kun selkääni sattui niin paljon. Kävin sitten fysioterapeutilla muutamia kertoja. Puolien symmetria erot olivat välillä yli 6 astetta, joka kertoi aika vakavasta selkävammasta. Loppupeleissä selästäni ei löydetty mitään. Jossakin vaiheessa en päässyt omin avuin esimerkiksi lattialta ylös ilman apua.


Syksyllä 2014 aloin vuokraamaan lämminveritamma Piitua. Siitä ajasta olen edelleen ja tulen aina olemaan kiitollinen, sillä Piitun ansiosta selkäni alkoi parantumaan. Ratsastin ilman satulaa ja Piitu säikähti jotakin. Sen seurauksena minun vartaloni kääntyi aika rajusti ja alaselästä kuului pamahdus. Samana iltana kipu paheni, mutta seuraavina päivinä kipu alkoi hellittämään. Nykyään, jos selkäni tulee kipeäksi, laitan siihen lämpögeeliä, joka rentouttaa alaselän lihakset ja kipu helpottuu.


Playsson.netin myymälässä myydään Back On Trackin selkävyö voisi olla hyvä apuväline omalle selälleni, kun selkäkivuista edelleen kärsin. Syksyllä ollessani kisoissa hoitajana Tallinmäellä, alaselkäni tuli niin kipeäksi, että kipu levisi jalkoihini asti ja paikallaan olo että käveleminen sattui ja tuntui inhottavalle. Tähän mennessä olen selvinnyt, joten enköhän selviä vieläkin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti