sunnuntai 10. joulukuuta 2017

Joulukalenterin luukku 10. Lämminverinen ratsuna?

Monesti lämminverisistä kuulee vain pahaa kuten sitä, että ne ovat rumia, niistä ei saa kunnon ratsua, ne eivät osaa hypätä, tai ne hyppäävät oudosti, ne ovat holtittomia ja arvaamattomia, eivätkä ne osaa mitään. Lämminverisiä jalostetaan juoksemaan raveissa, ja että niistä tulisi mahdollisimman kestäviä ja nopeita juoksijoita. Niiden ulkonäköön ei juurikaan panosteta, vaan niiden fyysiseen kuntoon.


Lämminverisiä on neljää eri rotua: amerikanravuri, orlovinravuri, venäjänravuri ja ranskanravuri. Väriltään lämminverinen on yleensä tummanruunikko, mutta muitakin värejä tavataan. Lämminveriset ovat yleensä ravivarmoja, jonka takia raveissa nähdään eniten juuri lämminverisiä. Niiden liikkeet ovat suoria, pitkiä ja joustavia. Lämminveristen jalat ovat kestäviä ja hyväluustoisia. Niiden takajalat ovat vahvat. Luonteeltaan ne ovat taipuisia, mutta raveissa antavat kaikkensa. Lämminveriset ovat yleensä takakorkeita.


Lämminveriset ovat luotuja juoksemaan lujaa ja kilpaa, mutta niitä on myös ratsuina. Ratsumaailmassa lämminverisiä halveksutaan, vaikka niistä saadaan hyviä ratsuja, ei ehkä yhtä hyviä kuin puoliverisistä. Vahvojen takajalkojen ansiosta lämminverisillä riittää voimaa ponnistaa esteiden yli, mutta monesti muidenkin hevosten kanssa liioittelevat hyppyä. Lämminverisen liikkeet eivät riitä GB-tasolle asti, mutta ei monen muunkaan puoliverisen, joten miksi lämminverinen olisi sitten muita huonompi? Se on totta, että puoliveriset jalostetaan joko kouluun- tai esteille, kuin taas lämminveriset raviradoille. Osa lämminverisistä saattavat juosta vain pari starttia tai ei ollenkaan jostakin syystä, joten niitä aletaan kouluttamaan ratsuksi. Eläkkeelle jäätyään terveet lämminveriset koulutetaan ratsuksi, vaikka hankalaa se saattaa olla. Raviaikoina lämminverisiä käsitellään kuitenkin niin paljon, että siitä on helppo jatkaa, kun silat vaihtuvat satulaan.

r. Ex Nocturne

Ihmisillä on ennakkoluuloja lämminverisiä vastaan. Ihmiset luulevat, että kun ne jäävät pois raviradoilta, niillä on huono selkä, huono rakenne tai niillä on jalat rikki, jonka takia jäivät pois. Ravihevoset ovat vahvoja, jotta pärjäävät kilpailuissa. Lämminveriset sopivat kaikille, jos jättää ennakkoluulot pois. Mutta ne, jotka tähtäävät korkealle GB-tasolle tai 130cm korkuisille esteille, ei niille lämpöiset sovi, mutta ne,jotka haluavat viettää rentoa aikaa hevosensa kanssa käyden maastossa, pellolla ja menemällä kentällä.

r. Ex Nocturne

Ratsastaessa lämminveriset ovat usein vauhdikkaita, mutta omasta kokemuksesta kaikilta on löytynyt jarru. Kaikki ovat olleet todella kivoja luonteeltaan, vaikka kaikilla on vähän pilkettä silmäkulmassa, myös puoliverisillä. Otetaan esimerkiksi Miksu, joka on lämminverinen ravihevonen. Vaikka Miksu ei ole mikään osaavin ja korkeita esteitä hyppäävä hevonen, ei se minulle ole tärkeintä. Tärkeintä on saada luottamus hankalaankin hevoseen, jonka kanssa saa touhuta. Harva alkaisi loppujen lopuksi olemaan ”kokemattoman ja vanhan” hevosen kanssa, mutta itse haluan. Olen loppujen lopuksi itse kehittynyt hevosen hoitamisessa, kun on saanut seurata ”hankalamman yksilön” elämää, eikä halinalle luonteista. Tiedän montakin lämminveristä, jotka kilpailevat hyvin tuloksin esteillä ja koulussa.
Mitä mieltä te olette lämminverisistä ravihevosista?

5 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Omasta mielestä lämppärit on aivan ihania <3 vihaksi pistää kun kuulee ihmisten suusta tai muualta, että lämppärit on ihan surkeita ratsuja ja laihoja, eivätkä osaa mitään ja huonoluonteisia, mutta se riippuu ihan hevosesta. Olen joo käsitellyt lämppäreitä jotka lähtee käsistä ja yrittää päästä niskan päälle, mutta yksi lämppäri on kuitenkin tullut tutuksi ja hän on aivan ihana tapaus, vaikka pilkettä silmäkulmasta löytyy aika paljonkin! <3

  VastaaPoista
 3. Tää oli oikein kiva postaus! Minullakin on liikutushevosena ex-ravurilämppäri, johon olen kyllä varsin ihastunut. Lämminverinen on rotu siinä missä muutkin, vaikka jotkut tuntuvatkin ajattelevan lämppäreistä alentavasti.. Onhan se tosiaan totta, etteivät ne välttämättä ole parhaimpia ratsuja tuon jalostuksen vuoksi, mutta oikeanlaisella koulutuksella niistäkin voi saada jopa osaavia. Jos tavoitteet eivät ole pilvissä, niistä voi saada kelpo harrastuskaverin :)

  welifedream.blogspot.fi

  VastaaPoista
 4. Lämminverisissä sinänsä ei ole mitään vikaa, mutta niissä on valtavasti enemmän pohjatyötä tehtävänä ennen ratsun uraa, jos vertaa vaikka puoliveriseen. Tarvitsisi tehdä valtava perustyö ennen kuin lähtee tekemään mitään muuta. Valitettavasti lämpöiset päätyvätkin yleensä osaamattomien käsiin. Ennen perus tasapainon tai voiman hankkimista niillä vedetään jo esteitä ja ties mitä, joista kilttiäkin kiltemmät hevoset rämpivät yli mitä erikoisemmilla tyyleillä. Sitten ihmetellään miksi ne laukkaavat tai hyppäävät hassusti ja kipeytyvät nopeasti. Koska perusta ratsunuralle on heikko tai puutteellinen. Josta saa syyttää vain ratsastajaa.

  VastaaPoista
 5. Meillä on ex-ravuri joka jäi nuorena pois radoilta. Nykyään toimii ratsuna, hyppää esteitä, menee puhdasta laukkaa ja käy vetämässä rallia maastossa. Sen eteen piti tehdä paljon töitä, jotta saataisiin ravurista ratsu.

  VastaaPoista