perjantai 18. elokuuta 2017

115. Aamutallin ilot

Viime viikon lauantai aamu alkoi siitä, kun vein ponit tallista ulos. Sitten suuntasin toiseen talliin ja annoin hevosille väkirehut. Sillä aikaa kun muut hevoset söivät, vein Miksun tarhaan ja sille heinää sille. Sitten vein suomenhevoset ulos syömään heinää.  Ennekuin vein Tamman ulos, kylmäsin sen jalkaa jonkin aikaa kylmällä vedellä. Kävin viemässä ponien talliin vettä ja samalla kastelin kenkäni. Sitten aloinkin siivoamaan karsinoita, jotka aloitin tekemään Roopen ja Miksun karsinoista. Kun ne olin saanut siivottua, kävin viemässä sinne purua ja vaihdoin molempiin karsinoihin vedet. Sitten oli Tamman ja Paulan karsinan vuoro. Siivosin ja purutin ne. 

t. Chantal 

Laitoin jokaiseen karsinaan iltaheinät. Sitten vaihdoin vedet karsinoihin ja siirryin ponitalliin, jossa siivosin karsinat ja purutin ne. Kello alkoi lähentyä kahtatoista ja aamutalli oli tehty. Annoin hevosille päiväheinät 12 aikaan, paitsi Miksulle, koska sen päästin laitumelle. Sitten oli luvassa Miksun ja Pekan ratsastus. Pekalla en ole mennyt pitkään aikaan, joten silläkin oli kiva mennä.

r. Luikon Mad Max
Pyysin Viljaa kuvaamaan, joten kuvia tuli lauantailta vähän alle 1500. Kuitenkin, hain Miksun tarhasta, hoidettiin ja varustettiin se. Itse laitoin chapsit jalkaan, joten jalat pysyisivät paremmin paikoillaan. Kentällä nousin kyytiin ja aloin kävellä. Raahasin kentälle puomin. Aloin käynnissä tekemään kahdeksikkoa ja samalla menemällä puomin yli. Halusin saada jo heti vähän tuntumaa Miksuun. Kävelin molempiin suuntiin aika paljon ennenkuin aloin ravaamaan. Ravissa Miksu tuntui juoksevan aika paljon alta ja pidätteitä sai tehdä runsaasti. Ravasin pitkällä uralla, josta kaarros keskelle kenttää, niinkuin menisin tervehtimään koulutuomaria, tällä kertaa Paulaa, joka oli kentän toisella puolella tarhassa. No mitä voisi odottaa, kun Miksulla menee puomeja?

Ratsastus- ja yhteiskuvat ©Vilja


No tietenkin Miksu hyppäsi ne. Ajattelin mennä niin kauan sillä, kunnes se menee ne kunnolla, ja pari hyvää pätkää saatiin! Välillä tulin oieasta kierroksesta, välillä taas vasemmasta, joten ravia saatiin molemmille puolille. Alkuravasin Miksua tarpeeksi kauan, että sille ehti tulla hiki. Miksu tuntui silti todella kuumalta, eikä malttanut oikein kuunnella pidätteitä. Välillä puomin jälkeen otettiin laukalle, kun Miksu sitä tarjosi ja annoin sen jatkaa laukkaa aina vähän aikaa ennen kaarrosta, sillä sen tasapaino ei ole vielä tarpeeksi hyvä kaarroksiin. Kuitenkin, Vilja sitten toi vielä tolpat puomin viereen ja vielä toisen puomin. Sillä aikaa itse kävelin pientä kahdeksikkoa puomien ja tolppien välillä. Sitten kun tolpat saatiin paikalleen ja maapuomi muuttui ristikoksi. Tultiin ristikko pari kertaa, Miksu kuumu todella paljon ja itselläni oli vähän hankalauuksia´saada se takaisin hallintaan. Tultiin vielä pari kertaa silleen, että este oli 40cm pystynä. Miksu edelleen kävi kuumana, joten ravasin vielä sen jälkeen, ennenkuin päästin Viljan käymään Miksun selässä, kun tuli kuvaamaan mua. Vilja vielä ravasi vähän aikaa ja otettiin loppukäynnit maasta, kun samalla laitettiin varusteet kuivamaan. Sitten pestiin Miksu ja vietiin se takaisin tarhaan, josta se pääsi laitumelle piehtaroinnin jälkeen. Samalla Vilja kävi hakemassa Pekan tarhasta ja minä sen varusteet satulahuoneesta. Otin samalla kannukset mukaan, sillä halusin saada paremmin avut läpi. Harjattiin Pekka yhdessä ja varustettiin. Laitoin vielä chapsit ja kannukset jalkaa, raippa mukaan ja kentälle. Kiristin satulavyön ja nousin selkään. Laitoin jalkkarit sopiviksi ja lähdin kävelemään. Kas kummaa, Pekka liikkui hitaasti, siis todella hitaasti, joten sitä sai hoputtaa paljonkin eteenpäin. Tosin äkkiä kyllästyin käynnissä hoputtamiseen ja vaihdoin vapaalle. Käveltiin sitten alkukäynnit hyvin hitaassa temmossa. Sanoin jo alussa Viljalle, että "Paljon Pekka kuvia", Vilja otti minusta ja Pekasta loppujen lopuksi 800 kuvaa, joten valinnan varaa kuville riittää. Käynnissä aloin pikkuhiljaa tekemään erilaisia ympyröitä, voltteja ja ylimääräisiä kaarroksia, koska halusin poniin tuntumaa. Jo käynnissä Pekka painoi kädelle ja en oikein saanut tuntumaa poniin. Aloin pikkuhiljaa ottamaan ravia erilaisilla volteilla. Pekka edelleen painoi ahkerasti kädelle, joten Vilja laittoi kankiketjua kireämmälle. Pekka ei painanut enään niin paljoa kädelle, vaan silti painoa edelleen. Tein temmonvaihteluja aika paljon, jotta sain ponin pohkeen eteen. Aloin sitten tulemaan kahta ravipuomia välillä oikeasta ja välillä vasemmasta suunnasta. Pekan vahvuutta ei ole maapuomit, mutta mne meni siltikin todella hyvin. Alku ravasin Pekan niillä ja sitten puomit laitettiin yhteen ja aloin tulemaan sitä laukassa. Otin ensin nopeampaa tempoa uralla, josta sitten vähän hidastin ja tulin puomille. 
Verkkasin suhteellisen kauan laukkaa, ja siinä temmon vaihteluita. Halusin saada sen kunnolla jo pohkeen eteen, että myöhempänä ei tulisi ongelmia. Laukkasin molempiin suuntiin samalla ylittäen maassa olevan maapuomin. Välillä Pekka puomin jälkeen siirtui raviin, mutta ei se meinannut kuin sitä, että enemmän jalkaa ja uusi nosto. Sitten tehtiin välikäynnit aluksi Pekan valitsemalla temmolla jonka aikana maapuomi muuttui ristikoksi. Sain tosiaan hypätä Pekallakin. Kun ristikko oli valmis, tein käynti-ravi siirtymän, josta vielä siirtymä laukkaan. Tultiin oikeastaan ihan hyvässä temmossa esteelle. 
Tultiin neljä tai kolme kertaa estettä talliin päin, jonka jälkeen vaihdoin suuntaa, jolloin tein käynti-laukka siirtymän ja onnistui hyvin. Esteelle tultiin vähän vinossa, mutta ei pahasti. Esteen jälkeen Pekka hyytyi, mutta pohkeilla vain eteenpäin. Pari kertaa piti muistuttaa raipalla. Kun oltiin saatu pari hyvää hyppyä hurjan isolle ristikolle, muutettiin se 40cm pystyksi. Sitä tultiin samanlailla, kuin ristikkoa, mutta otin vähän enemmän vauhtia entä ristikolle. Tämä ei aina onnistunut, joten pari kertaa hyppy tuli pohjaan ja askellaji muuttui raviin, mutta äkkiä sekin korjattiin. Kun oltiin saatu pari onnistunutta hyppyä ja laukanvaihtoa pystylle, nostettiin sitä vielä kahdellakymmenellä sentillä, joten sitten se olikin 60cm pysty. Sille valmistelin laukat hyvin, että mahdollisimman vähän tulisi pohjaan. Pekka kävi edelleen vähän hitaalla, joten muistutin sitä raipalla. 


Tultiin muutaman kerran este 60cm korkeudella, jonka jälkeen luovutin Pekan jälleen Viljalle, kun itse lähdin vaihtamaan takaisin shortsit ratsastushousujen sijaan. Vilja otti pari hyppyä ristikolle, jonka jälkeen pääsin itse takaiain ponin selkään. Otettiin satula pois ja hyppäsin kyytiin. Pekka tuntui tahmealta ilman kannuksia, mutta selvittiin siitä ilman mitään harmeja. Ravasin ympyrällä jonkin aikaa ja nostin laukan, siis toisella yrityksellä. Laukkasin jonkin aikaa, ennenkuin lähdin uraa pitkin ja kaarsin keskellä olevalle esteelle. Yksi viidestä hypystä onnistui, muu tuli suoraan sanottuna pohjaan, vaikka kuinka yritin. Pekka oli jo vissiin aika väsynyt estetreenistä, joten annoin asian olla. Yksi hyvä hyppy riitti. Sitten otinkin jo loppuravit ja -käynnit. 
Ratsastuksen jälkeen pestiin Pekka ja hoidettiin se. Käytiin sitten vielä ottamassa yhteiskuvia tallin pihalla. Pekkaa ei oikein kiinnostanut olla kuvattavana, mutta kyllä sieltä löytyi muutama hyvä kuva, jossa minulla on vielä ihan asiallinen ja hyvä ilme, enkä tee kaksoisleukaa, niinkuin yleensä. Vaihdettiin sitten myös rooleja, että itse pääsin ottamaan kuvia.  Käytiin sitten vielä viemässä Pekka takaisin tarhaan ja vietiin vielä molempien ratsujen kamat takaisin satulahuoneeseen. Kello oli jo neljä, joten annoin hevosille päiväheinät, jonka jälkeen lähdettiin ajamaan kotiin päin. 
Sunnuntaina kävin vielä tekemässä aamutallin, kun Päivi oli reissussa. Tein samat asiat, kuin lauantainakin. Maastakäsittelin myös Miksun ja onhan se kiva hevonen! Annoin sen olla irti kentällä, kun keräsin kiviä. Harjasin sen ja puhistin kaviot kentällä. Juoksutin sitä vähän aikaa liinassa, jotta se vähän vertyisi. Miksu kuunteli kivasti ääniapuja. Kun olin sen juoksuttanut, päästin sen vapaaksi kentälle kävelemään. Otin sen sitten vähän ajan päästä talliin, jossa kylmäsin sen jalat. Kello läheni yhtä, joten iskä tuli hakemaan minut, joten vein Miksun takaisin laitumelle ja lähdin kotiin! 

Mitäs tykkäsitte pitkästä ja paljon kuvia sisältävästä postauksesta? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti