maanantai 17. huhtikuuta 2017

#101. Uusi liikutushevonen

Moikka! Kävin eilen (13.4) kävin ns. Koeratsastamassa mun uuden liikutushevosen Hitin, joka on Ellan oma hevonen. Tallille pääsin puol neljän aikoihin. Siivottiin ensin Hitin ja Äksyn karsinat, joissa ei kauan mennyt. Käytiin laittamassa pihalle este, jota sitten hyppäisin. Käytiin sitten hakemassa Hitin varusteet, jonka jälkeen käytiin hakemassa itse hevonen. Äksy seuras Hittiä talliin, josta se meni omaan karsinaan. Laitoin Hitin käytävälle, jossa aloin sitä harjaamaan. Kun se saatiin harjattua, laitettiin sille varusteet ja katsoin itselleni sopivat jalustimet. Sitten eikuin pihalle ja ratsaille. Hitti oli aika laiska ja pelkäsi jääkohtia, tosin melkeimpä viidesosa pihasta oli jäässä, joten ei siitä mitään meinannut tulla. Tein muutamat pysähdykset ja liikkeelle lähdöt, jotka onnistuvat ihan hyvin.  Hitti ei halunnut vieläkään liikkua hyvin, mutta Ella tajusi, että sillä on varmaa tilsat jaloissa. Ja niinhän sillä olikin oikeassa etusessa tilsat. Ella otti ne pois, ja Hitti liikkui paljon paremmin, kuin vähän aikaa sitten.

Kuvat c. Ella, elli toisin mainita


 Vieläkin kaikki ei mennyt niinkuin oisi voinut mennä. Kerran meinattiin mennä postilaatikkoon pahki, pysähdeltiin joka kolmas askel, koska jään alta pystyi Hitin mielestä hyökätä hai sen kimppuun. Vaihdettiin välillä suuntaakin, mutta tammaa silti pelotti niin kauheasti. Aina kun se liukastui, Hitti alkoi varoa askeliaan. Alettiin sitten ottamaan ravia ympyrällä. Puoli ympyrää aina onnistui, kun toisella puolella ei ollut jäätä, mutta toisella puolen taas oli. Käytiin välillä sotaa siitä, mihin päin sitä nyt oikein mennäänkään.  Hitin ravi oli lennokasta, mutta siinä oli helppo istua. 

Ignooratkaa jalka :)
Katse? Ryhti? Missä ovat he? 


Päätettiin sitten lähtä metsätielle, jossa ei ollut liukasta eikä siellä edes upottanut. Ensimmäinen ongelma oli se, että tamma ei halunnut kävellä tien alkuun, sillä pihalla oli kauheasti jäätä, joten Ellan piti vähän auttaa meit, koska ei päästy liikkeelle, vaikka annoin ihan reippaasti pohkeita. No onneksi päästiin sitten metsätielle, jossa aloin ravata. Tie ei ollut pitkä, mutta siinä pystyi hyvin ravaamaan, tosin tien päässä piti kääntyä takaisin ja ravata edestakaisin. Tein temmonvaihteluita, välillä nopeampaa keventäen, josta sitten hitaampaan ja kootumpaan raviin ilman kevennystä. Jarrut olivat suurimman osan ajasta käytettävissä, mutta tamman innostuessa ne välillä saattoivat kadota. 

Huomatkaa, ohjat ovat väärinpäin :D


Sitten olikin laukan vuoro. Ensimmäisillä viidellä yrityksellä päästiin vain lujempaan raviin, eikä laukkaan, koska Hitti ei osaa nostaa vielä suoralla kunnolla, tai sitten vika on vain ratsastajassa. Sitten Ellan vinkeillä sain sen nousemaan, kun ravasin kaarteeseen, josta sitten pidätteet ja laukkapohkeet. Hitillä oli kiva kolmitahtinen laukka, jossa oli helppo istua, vaikka aika lujaa mentiin. Ravuriksi ymmärrettävää, kun ei ole pitkään osaannut laukata, Mentiin aina pitkä suora laukkaa, josta sitten takasin ravilla ja sitä muutama kierros lämmittelyksi. Viimeinen nosto ei onnistunut, vaan Hitti nosti sen puolessa välissä sivuaskelien kera. Se jäikin sitten viimeiseksi laukkapätkäksi, koska sitten alettiin hyppimään. Kävelin vähä aikaa ennen hyppyjä, jotta tamma saisi hengähtää. Sitten olikin ensimmäisen hypyn vuoro! Tosin lopputuos oli tämä: 


Ja tämän lopputulos oli tämä: 


Ja enkä edes tippunut kyydistä! En odottanut niin isoa hyppyä niin korkealta, joten jäin ihan kivasti hypystä jälkeen, ja rojahdin kaulalle, mutta pääsin äkkiä takaisin satulaan. Seuraavat hypyt meni ihan kivasti, eikä tullut kuin muutama jänihyppy. Olen ennenkin hypännyt lämppärillä, mutta onhan siitä se neljä(?) vuotta aikaa, kun Lululla hyppäsin tunnilla. #sairaannopee
Tultiin pieni pysty yhteensä ehkä kahdeksan kertaa. Viimeisen hypyt meni ihan hyvin. Kävin vielä tekemässä loppuravit samaisella metsätiellä, missä olin laukannutkin. Ravasin sen pari kertaa edestakaisin, jonka jälkeen otin käyntiin. Kävelin ihan pihaan asti, jossa tein muutaman ympyrän ja pari pysähdystä. Tytöt meni sillä aikaa hakemaan Äksyn varusteita, koska Ella ratsasti Äksyn. Vein samalla sitten Hitin talliin, jossa otin siltä kamppeet pois, laitoin loimet, linimenttasin sen jalat ja vein lopuksi takas ulos heinän kera. Menin sitten kuvaamaan kun Ella ratsasti. Ellakin päätti mennä samaiselle metsätielle missä olin, koska siellä oli kestävä hanki ja eikä liukasta. Pääsin vähän ajan päästä käymään itsekkin Äksyn selässä! 

Ignooratkaa ilmeeni :) c. Anni tai Ella

Olin ehtinyt jo vaihtaa kengät, joten menin kumppareilla. Mun kypärä oli tallissa, joten lainasin Ellan kypärää ja hanskoja sen ajan, kun menin Äksyllä. Menin hetken käyntiä, jonka jälkeen ravia. Äsky halusi mennä vain lujempaa, mutta yritin vähän hillitä sitä. Välillä tuli tosi hienoa ja koottua ravia, kun sitä oikeasti pyysi. Menin muutaman kerran edestakaisin ravia, kunnes halusin kokeilla laukkaa! Tein samanlailla kuin Hitin kanssa, että nostan sen kaareessa, jotta se olisi hevoselle helpompaa.

c. Anni tai Ella

Muutaman laukkapätkän jälkeen päästin Ellan takaisin Äksyn selkään. Ella teki loppuravi ja -käynnit. Purettiin Äksy tallissa, Ella kylmäsi sen jalat ja näytti mistä löytyy mikäkin ruoka. Tein puoliksi hevosten ruuat, annoin ne niille, Ella päästi Hitin karsinaan ja päästin sitten Äksyn irti käytävältä ja se meni omaan karsinaan syömään. Sitten vietiinkin hevosten varusteet takaisin sisälle, jossa iskä odottikin mua, että lähtään kotia. Olihan se kellokin jo kahdeksan. Tästä onkin sitten hyvä jatkaa Hitin ja Äksyn liikuttamista. :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti