maanantai 17. lokakuuta 2016

#86 Tet-viikko

Moikka! Tosiaan viime viikko oli meillä tettiviikko. Tetissä olin Ojalassa Liisan kanssa. Joka päivä meillä oli erilaisia tehtäviä.

Maanantai
Maanantaina meillä oli tet 8-14. Periaatteessa ensimmäiset neljä tuntia tehtiin tallihommia, toisin sanoen siivosin viisi tarhaa ja laitoin jokaiseen tarhaan uudet vedet. Vein sitten pikkutalliin (ponien karsinat on siellä) niin vettä ison saavillisen. Sitten lähdin pesemään ja rasvaamaan Lilyn ajovaljaat. Niiden ähertämisen jälkeen lajittelin vielä suojat. Se oli kyllä todellam työlästä, sillä oikeita pareja ei meinannut  millään löytyä.

 Lähdettiin vähän jälkeen kahdentoista Pahkakoskelle liikuttamaan 3-vuotias eestinhevos- ja suomenhevosen ristytystamma. Päivi haki Ansun tarhasta ja minä ja Liisa ihasteltiin kun siellä oli semmonen söpö pikkuponi. Harjattiin ja varustettiin Ansku. Koska Ansku on vasta niin nuori niin talutin Päiviä, jotta Ansku ei joutuisi olemaan "yksin". Tosi fiksu tammavarsa on hän. Otettiin varusteet pois, harjattiin, lähdettiin tallille takaisin, käytiin hakemassa kamppeet ja lähdettiin kotiin. Ja tosiaan lähdin vielä Ylirannallekkin.

Tiistai
Tiistaina mentiin taas kaheksaksi tallille (tai siis minä menin, Liisa nimittäin nukkui pommiin). Seuraavat neljä tuntia meni siinä kun siivosin karsinat (8), laitoin niihin uudet purut, vaihdoin niihin vedet (Joiden laitossa mun molempiin kenkiin meni vettä ja sukat oli ihan märät.) ja laitoin vielä iltaheinät niihin. 12 jälkeen kävin tekemässä kentälle estekujan, kun aijottiin irtohypyttää Pekka ja Paula.

 Kävin hakemassa Pekan tarhasta, harjasin ja laitoin suojat jalaan. Keräsin kentältä kakat pois ennen kuin aloin juoksuttaan. Pekka käveli kiltisti mun perässä sillon samalla. Sitten aloin jo ihan juoksuttaan. Pakko myöntää, että se oli helppoa, sillä se itse vaan juoksi ympyrää. Pekka hyppäsi tosi hienosti koko ajan. Sitten vielä kävelin sen kanssa vähä aikaa, jonka jälkeen laitoin sille loimet päälle ja vein sen takas ulos. Sitten oli Paulan vuoro, joka nyt ei ihan nappiin mennyt. Paulaa ei vissiin oltu ennen edes juoksutettu kun ei hän älynnyt mitä tehdä. Saatiin se lämmiteltyä ja yritettiin sitten saada tamma kujalle. No ei se tajunnut hypätä niitä esteitä, joten se päätti tulla kentältä pois (Ojalan kenttää ympyröi kaksi erillistä "lankaa" (Niinkuin laitumissa on sitä)) niin se tuli siitä sitten läpi. Saatiin me Paula muutaman kerran hyppään ne. Juoksutin sitten Paulaa vielä narun päässä jonkin aikaa. Vein tarhaan ja loimitin sen. Sain vielä ratsastaa sen jälkeen Kinkulla. Mulla oli tosiaan ekaa kertaa apuojat, jotka oli ihan kamalat ja kannuksen jalassa.

Tein ihan perusjuttuja, mutta koska en osaa käyttää apuohjia niin pidätteet eivät menneet niin hyvin läpi. Tallissa purkiin ponin, laitettiin loimi ja Liisa vei sen takas ulos. Sitten lähdin kotiin :)

Keskiviikko
Keskiviikkona meillä alko kymmeneltä. Päivi oli Oulussa ostamassa hevosille kenkiä joten sillä välin ehdin siivota tarhat (Paitsi Lyylin), vaihtaa vedet ulos ja sisälle ja vietiin heinää yhessä Liisan kanssa pikkutalliin. Sitten Päivi tuli ja käytiin puhistamassa ja rasvaamassa kolme satulaa. Sitten käytiin hakemassa Chantal sisään, otettiin loimi pois ja laitettiin sille suojat jalkaan. Samalla kun kerättiin puomeja pois kentältä, annettiin tamman kävellä vähän alkulämpöjä. Kun puomit saatiin kerättyä niin alettiin juoksuttaan sitä. Anettiin sen ravata ja laukata omaa tahtia. C oli helppo juoksuttaa sillä oltiin vain kentän keskellä niin tamma juoksi ihan itse kenttää ympäri. Aluksi kujalla oli viisi estettä, mutta lopussa sitten oli vain kaksi, sillä katsottiin kuinka korkeaa tamma pystyy hyppäämään. Täytyy myöntää, että sillä on tosi hyvä hyppykapasitetti. Lopuillaan este oli 135cm.

Sitten hain Paulan tarhasta, harjasin ja laitoin sen kuntoon. Jouduin liinaamaan sitä ihan kunnolla ennenkuin alotettiin irtohypytys. Ajateltiin että otetaan Pekka mukaan samaan aikaan, jotta Paula katsoisi miten ne esteet pitäisi mennä. No joo kyllä Paula seurasi Pekkaa, mutta Pekka meni kujalle ja Paula juoksi vain vierestä. Muutamaan kertaan Paula meni nätisti esteet, mutta taas kävi kalpaten :D Paula päätti taas mennä kentän langoista läpi. Onneksi Pekka ei älynnyt mennä mukana. Loppujen lopuksi Paula meni vielä kaksi kertaa kentän ulkopuolelle samaisesta kohdasta. Hyppyjen jälkeen liinasin Paulan vielä jokaisessa askellajissa. Mun piti pitää 7-vuotialle tytölle tunti viiden aikaan. Teetätin ihan perusjuttuja käynnissä.

 Ravissa Lidia meni reippaasti puomeja. Hän myös laukkasi molempiin suuntiin hyvin. Tunnin loputtua harjattiin Pekka ja laitetiin sille loimi päälle ja vietiin talliin. Samalla tehtiin Liisan kanssa iltatalli, jonka jälkeen päästiin lähtemään kotiin.

Torstai
Torstaina siivosin taas karsinat, purutin ne ja vaihdoin vedet. Vein pikkutalliin kolme kottikärryllistä heinää. Käytiin jälleen Pahkakoskella, kun Päivi ratsasti Anskulla. Harjattiin ja varustettiin se.

 Tällä kertaa oli Liisan vuoro onneksi olla apulaisena, sillä olinhan minä maanantaina apulaisena, joten vuorot vaihtui. Torstai oli rento päivä.

Perjantai
Noniin heti kymmeneltä vaihdoin kaikille ulos vedet, vein klo. 12 väliheinät hevosille. Sen jälkeen menin siivoamaan hevosten tarhoja. Vein viisi kottikärryllistä heinää pikkutalliin. Otin yhellä kertaa Lilyn mukaan kun Päivin tytöt meni ratsastaan sillä.

Kun olin heinät saanut talliin niin pidettiin Päivin pojille tunnit. Ne meni omasta mielestä hyvin,vaikka en nyt mikään paras ole opettamaan. Tunnin jälkeen saatiin lähtä koko viikon odottelun jälkeen maastoon! Laitoin Kinkun äkkiä valmiiksi, jotta päästiin nopeasti lähtemään. Tehtiin kiva laukka maasto.

 Nähtiin me porojaki, ponit katto niitä tosi hölmön näkösenä :D Kun  päästiin kanavalle, alettiin laukkaamaan. K ei olisi millään halunnut mennä eteenpäin, mutta meni se aika nopeasti kuiteskin. Yhtäkkiä K säikähtää jotakin ja tekee äkki pysähdyksen ja meinaa mennä puskaan. Jatkettiin vielä jonkin aikaa ennen kuin käännyttiin. Annoin Liisan mennä edelle vähän matkaa, ennen kuin päästin Kinkun menemään. En ollu menny sillä varmaan ikinä niin lujaa, kuin se lähti. Ennen tallille menoa otettiin vielä vähän laukkaa. K kiihdytti siinä aika paljon, joten pysäyttäminen oli aika hankalaa. Mentiin tallille takas ja päätettiin tehdä loppuravit ja käynnit pellolla. Kuinkas kävikään K säikähti autoa ja meitsi sai taas yrittää pysyä selässä, kun K vetää järkyttävää pukkirodeota. Ravailin siinä kuiteski vielä , ennenku otin loppukäynnit. Harjasin K:n karsinassa ja laitoin loimet. Laitoin vahingossa Paulan loimen Kinkulle, mutta onneksi se ei ole maailmanloppu. Vein sen takas ulos. Kävin vielä viemässä hevosille neljän heinät ja täytin vielä niiden vesiastiat. Sitten Tet-viikko olikin ohi! :)

2 kommenttia:

  1. Siis oliks toi Ansku haapakoskella vai pahkakoskella? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha joo, kirjotin tota periaattees koko viikon nii en muiatanu loppujen lopuks oliko se Pahka-vai Haapakoski, mitta Pahkakoski se oli :D

      Poista