lauantai 3. syyskuuta 2016

#76 Miten minusta tuli ratsastaja?

Oon aikasemmin tehnyt postauksen joka koski just tätä miten mun ratsastus alkoi ja näin. Sen voit lukea Täältä ja täältä. Siinä en kylläkään kovin tarkasti tätä "historaa" kerro. Joten tässä postauksessa oikeasti yritän kertoa ainakin melkeen kaiken miten päädyin mistä, mihin ja miten.

Elikkäs kaikki alkoi kesällä 2013 kun siskoni kaveri sai minut innostettua kokeilemaan ratsastusta. No eihän mulla mitään paikkaa ollut missä ratsastaa, mutta sitten pääsin käymään kaverilla, jolla oli kaksi omaa hevosta. Pääsin ratsastamaan Luna-nimisellä ponilla. Muistan kun pääsin sinne selkään niin mua pelotti ihan kamalasti ja en uskaltanut ravata, mutta ei se haitamnut siinä vaiheessa. Kotia päästyä halusin lisää ja lisää ratsastaa. No sovittiin tunti Männinkön kopseeseen. Se tunti oli todellakin pettymys. Sain hevosekseni Ukkur- nimisen torihannover-risteytysruunan. Tunti alkoi ihan hyvin, mutta en saanut sitä raviin, koska ei mulle kerrottu miten se siihen saadaan. Meidän "opettaja" istui kentän keskellä ja joi kahvia. En edes saanut sitä pysäytettyä, joten tietenkin vedin vain. Siitä seurasin ehkä tunnin hauskin kohta kun sen suitset lähti päästä. Kaikki vain ihmetteli että miten onnistuin siinä. En tiedä vieläkään sitä:D 

Kävin sen tunnin jälkeen vielä kerran ratsastamassa Muskari- nimisellä ruunalla samalla kaverilla missä Lunakin oli. Siitä sitten seuraava kerta oli talvella kun käytiin Hennalla, jossa hän piti tunteja. Menin Piitu-Nimisellä lämppäritammalla. Jo heti alkuun Piitu oli tosi kiva ratsastaa. Tykkäsin siitä. Tunnilla tehtiin ihan näitä perusasioita kuten vähän ravia, pysätyksiä ja käännöksiä.

Sartsun kans Piitulla tandemia

Kuvia ei ollut nuilta ekoilta kerroilta.

Tässä välissä käytiin kerran muistaakseni Ylirannalla. Ja tietenkin sain Hannan. Alkuun ajattelin että se on tosi kiva ja näin. Mutta petyin. En saanut sitä millään liikkeelle. Sanottiin että anna raippaa niin saatoin juuri hipaista sitä lautasille ja ihmettelin että miksi se ei liiku. Pyörittiin vaan yhessä kohtaan eikä siitä tullut yhtään mitään. Samaan aikaan oli vielä varmaan 25° pakkasta ja ei ollut enään lämmin vaan tuntui että joka paikasta lähtee tunto. Mutta selvittiin tunnista ihan hyvin.
Hanna
Sitten kaverini Julian kanssa käytiin ratsastamassa Ojalassa kun Julia vielä vuokrasi Heppua. Se oli kyllä aika mielenkiintoinen kokemus, sillä Heppu oli ex-ravuri ja halusin laukata. En osannut antaa pidätteitä vaan yritin laukkapohkeita. Kyllä se sieltä muutaman kerran nousikin. Eniten tyytyväinen silloin itsestäni olin kun sain nostettua laukan pompottavasta ravista. Ja seki että kun laukkasin niin menin vahingossa puomin yli ja Heppu hyppäsi sen. Tunsin oikein että "nyt ei enää muuten olla maassa" Julia sanokin että se hyppäsi sen.

Heppu


Tässä välissä taisin käydä Jäälintallilla yhdella tunnilla. Silloin menin Helinällä, joka oli kyllä kiva poni. Muistan kun tunnilla olin ainut joka "osasi keventää". En minä mitenkää parhaiten osannut vaan silleen että ymmärsin sen mutta pidin vielä satulasta kiinni varalta.

Helinä


Siitä alkoi sitten tauko, kunnes taas eksyttiin Hennalle keväällä 2014. Siellä alettiin käymään vähän enemmän kuin ennen. Käytiin siellä tunteja ja itsenäisiä ratsastuksia. Aloin mennä enemmän ilman satulaa ja tasapaino kehittyi. Samaan aikaan löysin Lulun, josta tuli loppujen lopuksi mun lemppari. Vaikka se ei osannut paljoa, niin tykkäsin siitä silti. Se oli tosi herkkä pohkeelle, että sitten taas herkkä suusta. Tykkäsin siitä paljon, vaikka se olikin esteillä aika erikoinen, kun se saattoi hypätä puomitkin. Kerran sen takia tulin alas, kun en ollut varautunut semmoseen hyppyyn. 
Sitten syksystä 2014 saatiin Piitu-vuokralle. Se oli mukavaa aikaa.  Mentiin tunteja, itsenäisiä ja käytiin viimesellä kerralla maastossa, jonka jälkeen Piitu alkoi ontua. Käytiin muutamia kertoja silloinkin tallilla katsomassa miten ne seillä pärjäilee ja mitä niille kuuluu.  Marraskuun lopulla 2014,  Lulun jalat alko oleen tosi kipeet, joten kaikista parhain keino oli lopettaa se ja päästää se tuskista. Se oli kyllä aika shokki mulle. En osannut aavistaa yhtään semmosta, mutta niin siinä vaan kävi.

Käytiin vielä sen jälkeen Hennalla muutamia kertoja, ennen kuin siirryttiin muualle. 2015 vuoden alussa päästiin taas uuteen paikkaan. Siellä oli Merry, Sulo, Jerry, Elli ja Rölli. Pääsin ratsastamaan ekaa kertaa Merryllä. Pakkasta oli jotain 23° joten kauaa ei voinut mennä. Sain ratsastaa siellä sinä aikana vain Merryllä ja Jerryllä, mutta ei se haitannut. Merryllä mentiin kerran pukkikiitolaukkaa pellolla (talvella) ja päätin tulla kahesti sieltä alas. Onneksi alla oli paljon kylmää lunta niin ei sattunut ollenkaan. Tämä tarina päättyi lyhyeen, mutta sillä sitten taas on omat syynsä, joita ei voi kaikille kertoa.

Elli


Käytiin silloin tällöin Ylirannalla ratsastamassa. Yleensä menin just Elmolla, Lassilla ja Hannalla. Käytiin myös paljon lauantaisin ratsastamassa itsenäisiä Leenan kans. Silloin sain kokeilla monia eri hevosia ja poneja. Vuosi 2015 oli ehkä sitä aikaa milloin sain ratsastaa eniten. Kesällä kävin ratsastusleirillä Ylirannalla, josta seurasi oikeastaan paljon hyvää. Sain uusia kavereita joista yksi osottautui hyvin onnistuneeksi.

Elmo

Stokkis


Elokuussa 2015 vuokrasin Paavoa Ojalassa. Sain silloin mennä melkein kaikilla hevosilla mitä siellä oli. Se oli aika rankkaa samalla kun oli koulua josta päästiin aikasintaan 14.00. Mutta silti vaikka menin monella eri hevosella tykkäsin eniten Paavosta. Vuokrattiin kuukausi kun aika loppui eikä kukaan enään jaksanut kuskata.


Syksystä 2015 aloin päivystään Ylirannalla Sallan kans. Siitä on ollut paljon hyötyä, koska saa ratsastaa ja olla paljon tekemisissä hevosten kanssa. Samalla oon saanu tutustua uusiin hevosiin, kuten viime vuonna Rosanniin, joka on ihan kiva ratsastaa. Myös Pasiin ja Nopsaan sain tutustua! Mutta tämäkin päättyi lyhyeen, koska meillä oli vaunu Syötteellä talven ja käytiin laskettelemassa viikonloput niin ei jaksanut.  Kävin viimeisen kerran ratsastamassa marraskuun lopulla Pasilla ja Nopsalla. Siitä alkoi sitten tämän bloginkin tauko, mutta tein vielä 23 postausta, koska oli joulu.

Taas sitten Toukokuussa sain alkaa päivystää jälleen, kun Syötteellä ei enään käyty. Se että on kesä niin on helpompaa kaikki kun maanantaisin on vain yksi tunti mihin pitää hevoset hakea. Ja jakaa vain vedet ja heinät illemmalla. Samalla sitten auttaa tuntilaisia ja viedä hevoset pois! Oon saanu tänä vuonna jo tutustua muutamaan uuteen hevoseen kuten Garsuun, jota kävin kahluuttamassa, Samppaan jolla oon ratsastanut sileällä.

Garsu


Kävin kesäkuussa estevalmennuksessa Kimblellä, tulevia kisoja varten. Oisin kylläkin kuvitellut kisojen menvän paremmemin mutta eipä mennytkään. No sille ei enään voi mitään

Vuosiluvut saattaa olla väärin, ku en voi ihan kaikkea muistaa niin tarkasti. Esimerkiksi kertomatta on jäänyt se kun kävin 2015 vuoden alussa (helmi-touko) Kaverilla ratsastamassa sen omilla hevosilla. Siellä oli Kiia, johon tykästyin kovasti. Täältä pääset "lukemaan" sen postauksen missä olen ekaa kertaa Anniinalla.

Ne mitä en ole kertonut eri paikoista kun olen käynyt satunnaisesti on kun käytiin Evitalla Julian ja Leenan kans ratsastamassa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti