lauantai 6. elokuuta 2016

#71 Päivystäjien oma "leiri"

Moikka! Olin tosiaan "leirillä" tiistaista perjantaihin, mutta mentiin jo sinne maanantaina yöksi. Maanantaina oli ihan normaali päivystyspäivä jolloin jäätiin Sallan kans jo sinne yöksi. 

Tiistai
Herättiin 9 aikoihin ja mentiin syömään. Samalla jaettiin hevoset ja menin Ruudilla. Lähettiin syönnin jälkeen hakee Ruudia ja Samppaa. Kun oltiin päästy soratielle Samppa alko jänistään että ei halua mennä ekana niin mä tulin Ruudin selästä alas kahesti, ekalla jotta päästään eelle ja toisella jotta sain raipan ku Ruudi ei halunnu liikkua. Mentiin sitten loppumatka Ruudin kans edellä. Hoidin Ruudin ja hain varusteet.

Ruudi oli hoitaessa kiltisti. Mentiin kentällä. Olin jo tallissa laittanu jalustimet, joten ajattelin että mun tarvii vaan kiristää satulavyötä. No loppujen lopuksi laitoin vielä 2 reijällä pitemmäksi. Lähin käveleen uralle pitkillä ohjilla. Ruudi tuntu jo heti aluksi aika laiskalta, joten sitä sai vähän hoputtaa. Tein muutaman pääty-ympyrän käynnissä ja pysähdyksen, jotta sain Ruudiin vähän tuntumaa. Aloin pääty-ympyrällä ravaileen. 
Kaikki kuvat c. Sanni

Menin jonku aikaa harjotusravia, jonka jälkeen aloin keventään.  Ruudi tuntu vähän laiskahkolta. Siinä jonku aikaa vielä ravailin ja nostin laukan.

 Ruudi meinas oikasta ja melkee onnistuki siinä mutta ei ihan. Laukkasin ympyrällä vielä vähän aikaa. Kävelin vähä aikaa ja otin jalkkarit jalasta. Ravilin siinä muutaman kierroksen ja nostin laukan. Mentiin siinä jonku aikaa laamalaukkaa.

Laskin käyntiin ja laitoin jalkkarit takas jalkaan. Kävelin vähä kauemmin nytten. Aloin taas pikkuhiljaa tekemään ympyröitä käynnissä ja ravissa. Nostin laukan pääty-ympyrältä, siitä uralle laukassa, toisen päädyn pääty-ympyrälle ja siitä sitte takas uralle. Se onnistu hyvin. Jatkoin ravailua uralla. Otin vielä muutaman laukka pätkän ja loppuravit. Otettiin sitten loppukäynnit. Ruudi oli kyllä tosi kiva ratsastaa pitkästä aikaa.

 Menin kaartoon laitoin jalkkarit ja lähdin talliin. Siellä oltin ruudin käytävälle ja hoidin sen. Menin sitten syömään ja syönnin jälkeen jaettiin seuraavan tunnin hevoset.
Aluksi olin menossa Sampalla mutta loppujen lopuksi sitten Velillä. Saatiin mönkkäri kyyti suokkilaitumelta Jenniltä. Ite otin tietenki Velin ja muut sitte sopi kenet ottaa. Siinä meni ainaki se 15min että kaikki oli selässä (Siis ne jotka uskals mennä sinne loppujen lopuks) (Ku olin päässy Velin selkään multa tippu crocsi maahan) Päästiin turvallisesti tallille. Jätin Velin Paten karsinaan. Lähdettiin hakee puokkeja ja Ruudi takas laitsalle.

 Mentiin Sallan kans se tandemina sinne. (Istuin takana) Otin sitte laitsalta Melviksen kiinni ku tytöt jäi pyydystää Tomppaa sieltä. No päästiin sit sieltä pois ja mentiin selkään. Matkan alussa olin jonon perällä, mutta puolessa välissä siirryin ekaksi.
Kivoja nää korvakuvat

Vein Melviksen sit ylätalliin ja kävin kysymässä että mitkä suitset laitan Velille. Koska menin ilman satulaa, niin en edes jaksanut vaihtaa vaatteita, joten menin pussihousuilla ja crockseilla. Mulla oli kuiteski selän päällä huopa jotta ei karvat tuu housuista läpi.
Se oli väsynyt ratsu

Mentiin maneesiin ja menin tuolin viereen. Kipusin selkään ja lähdin kävelee uralle. Veli tuntu aika laiskalta aluksi, mutta se reipastui pienellä muistutuksella. Tein muutaman pysähdyksen. Aloin pikkuhiljaa ravailee ja se oli positiivinen yllätys, kuinka tasainen ravi Velillä oli vaikka Velillä onkin raviura takana. Oisin halunnut laukatakkin, mutta eihän se veli osaa, joten menin aika paljon ravia pääty-ympyrällä. En oikein muuta tehnytkään kuin ravia ja käyntiä. Tosin puolessa välissä vaihettiin Sallan kans hevosia, jotta jouduin menee Jäpällä ilman jalkkareita ravia. Voin sanoa että en suosittele. Nostin vielä laukan ja halusin Velin takas. Sain hyvän idean pitkään aikaan  ja päätin sit mennä ilman kenkiä. Se oli paljon "rentouttavampaa" entä crocseilla meno. Sain Velin ilman kenkiä paremmin pohkeelle ja sitä oli helpompi ratsastaa. Salla päätti lähtä kattoo kelloa joten se anto Jäpän mulle vielä siihen. Vähä se oli pelottavaa ku Jäpä oli korvat luimussa Velin vieressä. Onneks siinä ei kestäny kauaa ennen ku salla palas takas. Meillä oli vielä 10min aikaa , joten ravailin vielä. Loppukäynnit menin uralla, mutta ei tiedetty millon seuraavan tunnin ratsastajat tulee niin jäin päätyyn käveleen, jotta sain kengät helpommin itselle. Mentiin kaartoon ja siitä talliin. Otin Veliltä varusteet pois ja hoidin.
Mentiin syömään. Ekan tunnin jälkeen kävin viemään Sirun, Luten ja Felician laitumelle 3 tytön kans. Sitten kun viimenen tunti päättyi ja ratsastajat sai hoidettua hevoset lähettiin viemään suokit laitumelle. Menin Velillä toisen pienen tytön kans. Illalla tehtiin iltatalli ja meillä oli 'leirikaste' Toisin sanoen käveltiin kivikolla, mudassa, lätäköissä, hevosten tarhassa, kontattiin  ja kierittiin maneesissa, jossa saatiin hiekkaa niskaan ja lopuksi vettä päälle. Onneks päästiin ekana suihkuun. Syötiin iltapala ja oltiin Viivin ja Liisan kans melkeen 2 asti olkkarissa. Pestiin hampaat ja mentiin nukkumaan tai olemaan muuten vaa puhelimella! :)


Keskiviikko
Herättiin 9 aikaan. Menin syömään, jonka jälkeen jaettiin hevoset. Pääsin vihdoin menemään Elmolla. Olin jo aikasemmin päättäny että meen ilman satulaa niin meninki. Koska Elmolla mentiin ennen mua niin lähdin hakemaan Ruudia laitsalta, koska sille tuli koeratsastaja. Anne huomas että siltä puuttui etusesta kenkä niin jouduin käveleen puolet matkasta. No ei se harmittanut ollenkaan. Autoin Iidaa Sampan kanssa ylätallissa. Oltiin 45min tekemättä oikeastaan mitään. 11 päästiin maneesiin. Siellä otin Elmolta satulan pois ja kapusin selkään. Kävelin jonku aikaa ennen kuin aloin ravaamaan.
c. Sanni

Tein taas aika paljon pääty-ympyrää. Ravailin ja Elmo tuntu vähän laiskalta, mutta se reipastui. Otin muutaman laukan noston. Elmo ei oikein halunnut kuunella ulkopohjetta joten se meinas aina lähtä karkuun. Onneksi sain sen aina kiinni jotta se ei lähtenyt karkuun.
(Huomatkaa videolla Sannin äänitehosteet)
Koska Salla meni Hepulla ilman satulaa niin halusin mennä myös Hepulla pitkästä aikaa! Hepun selkä on paljon leveempi entä Elmon, mutta se helpotti asiaa. Ravailin ja nostin laukan.
c. Sanni

Se oli kivan keinuvaa. Menin vielä vähä aikaa Hepulla ja vaihdettiin takas. Ravailin ja otin vielä muutaman laukka pätkän ja otin loppukäynnit. Hoidin Elmon ja menin Syömään.

Syönnin jälkeen saatiin tietää seuraavan tunnin hevoset, jotka kaisa oli päättänyt niin menin Tompalla. Koska meillä oli vielä aikaa niin lähdettiin hakemaan suokit laitsalta. Onneksi päästiin taas Jennin kyyillä sinne jotta ei tarvinnut kävellä. Sain Nopsan vietäväksi ja se lähti heti karkuun kun olin sitä hakemassa. Salla onneksi sai sen sitten kiinni. Matka meni taas ihan normaalisti. Katottiin sitten siinä kun Ruudia ratsastettiin ja autoin muita. Jonku ajan kuluttua lähdin hakemaan Tomppaa laitumelta. Vaikka hain sen yksin niin se meni hyvin. Tomppa meni nätisti, vaikka pari kertaa säikähti. Vein Tompan talliin, kävin vaihtaan ratsastusvaatteet ja lähdin hoitamaan Tomppaa. Salla auttoi mua koska Jäpä meni tunnilla.
Mentiin maneesiin ja menin Tompan selkään. Laitoin jalustimia muutamalla reijällä pidemmäksi ja lähdin kävelemään uralle.
c. Sanni

Kävelin jonku aikaa ja tein muutaman pysähdyksen. Tein ympyröitä ja jäin pääty-ympyrälle taas. Aloin ravaamaan. Tomppa tuntu tosi kivalta ratsastaa. Mulla on aina se ongelma että toinen jalkkari on aina toista pidempi, joka tekee sitten pohkeiden antamisesta hankalampaa. Ravailin ihan kevyesti alkuun ja siirryin käyntiin.
c. Sanni

Menin muutaman ympyrän käynnissä ja siirryin taas raviin. Menin harjotusravia aika paljon siinä vaiheessa. Sitten nostin laukan. Se oli yllättävän pehmeä mitä muistelin. Laukkasin muutaman ympyrän, siirryin raviin, jonka kautta käyntiin. Koska oltiin jonku aikaa Jäpän perässä niin Tomppa ei ois millään halunnu pysähtyä. Mutta onneksi se pysähty. Menin vähä aikaa käyntiä ja sitten otin jalkkarit pois. Ravailin ja nostin laukan. En laukannut kauaa.
c. Sanni

 Kävelin uralla jolloin kuulin että Ruudi jo kävelee vinkkaan. Sinne meni seki ponipallero. No jatkoin ravailua ja laukkasin vielä vähä aikaa. Otin loppuravit ja siirryin käyntiin. Tallissa hoidin tompan ja lähdin syömään. Vasta illalla menin talliin, koska siellä oli muitakin. Jaettiin hevosille iltaheiniä ja valmiiksi aamuheinät tarhojen viereen. Lähdettiin sitten viemään Suokkeja laitumelle ja menin Velillä tandemina yhden pienemmän tytön kans. Kaikki meni muuten hyvin paitsi Heppu ja Lassi piti välillä ruoka taukoja. Käveltiin takas talliin ja lähdetiin aikalailla suoraan viemään Patea ja Tomppaa takas laitsalle. Menin Iidan kans Tompalla tandemina. Meinattiin kerran tulla alas sieltä, koska Tomppa meni nokkospuskaan ja sieltä sitten otti kaks aika isoa loikkaa pois eikä Iida pitäny mistään kiinni, mutta pysyttiin molemmat kyyissä. Käytiin sit illalla vielä uimassa.

Torstai
Herättiin vähä jälkeen 8, koska Anne puhu aika kovalla äänellä että kaikki suokit pitää hakea tarhaan, koska Lassi oli taas karannu. Syötiin aamupala ja päätettiin hevoset ja päätin mennä Lassilla. Lähettiin hakeen tyttöjen kans Suokit sit tallille ja halusin ottaa Nopsan. Sitä sai ensinnäki jahata siellä laitumella kunnes sain sen kiinni. Vein sen sit talliin.
Mulla oli reipaan näköinen ratsu :D

Aloin varustaan Lassia 10 vaille 11. Menin sillä ilman satulaa. Alussa Lassi oli aika laiskalla tuulella ja sitä sai käskeä eteenpäin. Jonkin aikaa käveltyä aloin ravaamaan päädyssä. En muistanut minkälainen ravi Lassilla oli mutta se oli ihan kiva. En ehtinyt kun muutaman kerran mennä ympyrän, ennen kuin alko tuntumaan että kunto loppuu. Joten tunnin aikana tein aika paljon käyntityöskentelyä. Otin muutaman laukannoston, mutta Lassi innostu vähän liikaa nii en enää laukannut, vaan tein ravissa muutamia ympyröitä. Lopussa tein tehtävää, että joka toinen kirjain ravia ja joka toinen käyntiä. Omasta mielestä se meni ihan hyvin. Otin vielä viimesen laukannoston ja loppuravit.
Tunnin jälkeen purin Lassin ja menin ylätalliin, jossa Salla oli. Anna näytti samalla muutamia juttuja mitä pitää tehä aamulla, ennen kuin viiään se ulos. Mentiin sitten syömään. Syönnin jälkeen jaettiin hevoset, jolla mentäs maastoon. Maastoon menin Roopella. Maastossa mentiin kaikki askellajit läpi. Ensimmäisellä ravipätkällä mulla tuli jo kauheen kuuma. Laukassa tuntu että en saa millään Roopea eteenpäin, mutta se säikähti jotakin ja lähti lujempaa. Talliin päästyä pesin Roopen sienellä ja lähdin yläkertaan. Mentiin Liisan kans auttaan Sallaa juoksuttaan Aino. Sen jälkeen meidän piti auttaa tuntilaisia, joita talutetaan seuraavalla tunnilla ja talutin Sirua. Onneksi se on aika hidas niin ei tarvi kiirehtiä. Heti tunnin loputtua alkoi sataan ja ukkonen alkoi. Purin tuntilaisen kans sirun ja lähdin kuvaamaan Sallan tuntia, joista kaikki kuvat heilahti. Sen jälkeen mentiin syömään. Alettiin tekee iltatallia, haettiin Osku sisälle, annettiin heinät ja ruoat ja Sallan kans otettiin Nisse ja varsa sisään. Vietiin sitten tyttöjen kans Samppa tomppa ja pate laitumelle. Sen jälkeen mentiin yläkertaan. Juteltiin siinä vähä aikaa anskun kans ja oltiin vaa. 11 aikaa saatiin idea että lähtään ulos. Mentiin sitten keräämään vadelmia, koska aijottiin leipoa vadelmapiirakkaa. Muutama nokkonen pisti, mut ei sen pahempaa.
Leivottiin ja käytiin siinä välissä suihkussa ja syötiin piirakkaa. Oli hyvää, vaikka jpuduttiinkin protestoimaan ku ei ollu kermaviiliä nii käytettiin 3 eri jugurttia, mut hyvää tuli. Sitten alettii pesee hampaita ja sänkyyn!

Perjantai
Herättiin 9 jälkeen. Mentiin syömään ja puettiin vaatteet. Lähettiin Sallan kans ylätalliin laittamaan Oskulle voiteet ja loimet päälle ja lähdettiin viemään se laitumelle. Samalla otettiin Jäpä, Lassi ja Heppu laitumelta talliin. Hepun selkään jouduin menee ojasta, koska muuten en ois selköän päässyt ja menin siinä ojassa sit jonku aikaa. Vietiin hepat talliin ja jaettiin sitten kuka uittaa kutakin ja sain Hepun! Kävin vaihtaan sortsit ja vaihdoin samalla paidan. Menin varustamaan Heppua. Lähdettiin kentälle kävelemään. Otin myös muutamia ravipätkiä. Sitten lähdettiin. Mettä tiellä ravailtiin ja muuten mentiin käynnissä. Uittopaikalla Heppu ei ois millään halunnut mennä veteen, mutta Jäpä meni edeltä niin Heppukin meni sinne.
c. Kaisa

c. Kaisa

 Oltiin aika syvällä ja oli hauskaa. Heppu lopuksi kyllästy siihen ja aikalailla kaikki muutki niin lähdettiin talliin. Käytiib vaihtaan yläkerrassa vaatteet ja melkein heti lähdettiin jakamaan hevosille, jotka oli tallissa päiväheinät. Kaisa teki ruokaa ja me saatiin Salla  kans kaks jäätelöä, koska ei saatu torstaina yhtään. Sitten 3 aikoihin alettiin siivoamaan yläkertaa. Kaikki sai eri tehtävät. Me saatiin Sallan kans siivota keittiö ( tyhjentää ja täyttää astianpesukone ja pyyhkiä pöydät. Aattelin mennä kuvaamaan hevosia, koska en ollut ttanu viikon aikana yhtään kuvaa (paitsi snäpillä).
Sitten autetiin Annea ottamaan Tattaralta valjaat pois, pestiin vähän sitä ja juotin sille melassia. Sitten lähdettiin Sallan kans juoksuttaan ainoa maneesiin. Siitä ei tullut oikein mitään, sillä me varmaan juostiin enemmän entä Aino. Sitten käytiin vielä Sallan kans uittamassa Ainoa. Pestiin se ja laitettiin karsinaan. Hain kameran ja päätin kuvata junnujen estetuntia, jossa meni tuttavia. Kuuden jälkeen lähdin ajamaan kotia päin! :) Oli kyllä tosi mukava "leiri", joten kiitos kaikille!

4 kommenttia:

 1. ööö.. :D osaahan veli laukata?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo osaahan se maastossa, mutta ei silleen kunnolla kunnolla et maneesis menis.

   Poista
  2. Ohhoh. Tai sitte se on enemmän ratsastajasta kiinni

   Poista